Wat zijn groene smoothies precies? Het is een grote hype geweest en nog steeds word het door veel mensen gedronken, de groene smoothie! In principe is het zoals de naam het al zegt een drankje waar je niet alleen fruit maar ook groente aan toevoegt zoals spinazie, sla of boerenkool.
Maar juist door de populariteit is de vraag ontstaan of het drinken van deze drankjes juist heel erg gezond is of juist gevaarlijk kan zijn. Dus hoe zit dat nou precies met de groene smoothie?
Vezels in een smoothie
Om te beginnen zitten er veel vezels in een smoothie. Deze voedingsvezels zijn nodig voor een gezonde stoelgang omdat ze helpen bij het voorkomen van obstipatie of aambeien. Groente en fruit zijn een uitstekende bron van voedingsvezels. Een groene smoothie is dus zonder twijfel goed voor je stoelgang, je kan bijvoorbeeld een boerenkool smoothie of een andijvie smoothie maken deze bevat namelijk erg veel vezels.
Zit er suiker in?
Van nature bevat fruit suikers, deze worden ook wel vruchtensuiker of fructose genoemd. Hierdoor kan te veel fruit eten zelfs minder gezond zijn dan je denkt! Vruchtensuikers bevatten geen vitaminen of mineralen en voegen dus niets toe aan de voedingswaarden behalve de calorieën. Omdat er dus van nature al suikers aanwezig zijn in het fruit is het dus af te raden om zelf ook zoetstof te gebruiken in je smoothie zoals honing of stevia. Beter gezegd is het zelfs aan te raden om de hoeveelheid fruit die je verwerkt in de smoothie te minimaliseren en het dus voornamelijk een groente smoothie te maken. Vind je een smoothie met voornamelijk groenten echt verschrikkelijk vies? Kijk dan eens of je een smoothie maken kan die fruit bevat waar relatief weinig fructose in zit zoals aardbeien, kiwi’s, verschillende soorten bessen of abrikozen. Fruit waar je juist ontzettend veel fructose in vind zijn rijpe bananen, mango’s en meloenen. Je zal er nooit aan ontkomen om fruit zonder fructose te vinden, het beste alternatief is dus fruit met weinig suiker of kleine hoeveelheden gebruiken van fruit met veel suiker.
Superfood toevoegen
Wanneer je je smoothie toch graag nog een extra boost wil geven kan je er voor kiezen om superfoods toe te voegen. Superfoods zijn voedingsmiddelen waar een hoge concentratie voedingsstoffen of anti-oxidanten in zitten en hierdoor zouden superfoods dus een positieve invloed hebben op je gezondheid. Een aantal voorbeelden van superfoods zijn gojibessen, incabessen, zeer pure chocolade, hennepzaad, tarwegras, bijenpollen en zeewier. Natuurlijk is het niet altijd even lekker om een superfood toe te voegen aan je smoothie, zo kan een te hoge hoeveelheid zeewier zeker de smaak van je smoothie ten nadele aanpassen.
Ook superfoods kunnen hun nadelen hebben, bij een grote hoeveelheid chiazaad kan je namelijk ook problemen krijgen! Chiazaad nadelen zijn bijvoorbeeld een opgeblazen gevoel, dikke opgeblazen buik, winderigheid en sommige mensen ervaren een teveel aan chiazaad als laxerend en raken dus aan de diarree hiervan! Natuurlijk is dit niet direct een reden om chiazaad niet meer te eten want door de grote hoeveelheid vezels is het wel weer een erg gezond product om te eten of te verwerken in je smoothie. Alleen hoeveel chiazaad in je smoothie kan is dus per persoon verschillend maar het is dus niet zo dat chiazaad ongezond is. Bijna ieder voedingsmiddel kan bij te grote hoeveelheid problemen veroorzaken. Zo kan teveel fruit eten ook ongezond zijn terwijl je dat juist niet zou verwachten.
Om inspiratie op te doen welke soorten superfood je in je smoothie kan doen, kan je eens kijken bij superfood smoothie recepten. Maar je kan natuurlijk ook zelf gaan experimenteren met verschillende soorten fruit, groenten en superfoods.
Welke groente kan je toevoegen?
In principe kan je veel soorten groenten in je smoothie doen, het is echter wel zo dat niet alle groenten even lekker zijn in een smoothie. Wanneer je begint met het drinken van deze gezonde drankjes denk er dan wel om dat je niet te heftig begint, groentes zoals rucola zijn zeer krachtig van smaak en voor iemand die eigenlijk niet zo heel gek is op groente wellicht zelfs wat to much. De meeste groenten kan je het beste ongekookt in de smoothie doen, de reden hier voor is dat je geen voedingsstoffen uit de groente kookt. Want net als dat rauwe andijvie gezond is, is rauwe broccoli ook erg gezond!
Groene smoothies als ontbijt
Veel mensen hebben moeite met het eten van vast voedsel in de ochtend. Toch is het heel belangrijk om in de ochtend te eten, dit helpt namelijk niet alleen om meer energie te krijgen in de ochtend maar het helpt ook bij het afvallen. Er zijn genoeg groene smoothies om af te vallen of in elk geval een bijdrage te leveren aan het afval proces. Er is geen twijfel dat een smoothie ontbijt gezond is omdat je dan toch in de ochtend de nodige vitaminen, vezels en mineralen binnen krijgt.
Wat je in de groene ontbijt smoothie wil doen is aan natuurlijk je eigen keuze. De een vind een smoothie met alleen groenten lekker en de ander heeft liever een smoothie met meer fruit. Je kunt er ook voor kiezen om bijvoorbeeld een groene smoothie met havermout te maken, op die manier combineer je een ‘normaal’ ontbijt met groenten en fruit.
Een voorbeeld van een groene ontbijt smoothie:
Groene ontbijt smoothie
– 1 avocado
– 200 g. boerenkool
– Klein teentje gember
– 200 ml. vers geperste sinaasappel sap
– Handje havervlokken of havermout
– 1 Banaan
1. Schil het gemberteentje.
2. Pers de sinaasappelen indien dit nodig is.
3. Snijd de banaan in kleinere stukken zodat deze makkelijker in de blender passen.
4. Schil de avocado en verwijder de pit, ook deze kan je in stukken snijden.
5. Gooi alle ingrediënten bij elkaar in de blender en meng het tot een mooie gladde pasta.
Tip: Is je smoothie te dik? Doe dan wat water bij je smoothie. Het is wel handig om dit er
dan wel goed doorheen te mengen. Voeg je dit later toe dan zal het niet goed vermengt zijn
en hou je de dikke textuur van de smoothie.
Bewaren van eigen gemaakte smoothies en groenten
Zelf gemaakte smoothies bewaren kan je vrij eenvoudig doen in de koelkast. Maar je kan ook je smoothie mee nemen naar je werk bijvoorbeeld. Wel kun je smoothies bewaren buiten de koeling maar dat kan niet te lang dus na een dag kan je hem absoluut niet meer drinken. Bij de meeste smoothies zakt de sap door de pulp en hierdoor is hij niet zo smakelijk meer, je moet hem dus goed schudden voor je de smoothie gaat opdrinken.
Jou zelfgemaakte groene smoothie invriezen kan ook. Hierdoor heb je vooral op dagen dat je wat minder tijd hebt toch snel je smoothie. Zorg er wel voor dat je de smoothie invriezen wil je deze invriest in kleine porties zodat deze ook weer sneller ontdooit is wanneer je de smoothie wil gaan drinken want een grote beker is nou eenmaal minder snel ontdooit dan kleine blokjes. Giet bijvoorbeeld je smoothie in een ijsblokjes houder zodat je kleine (ijs)blokjes groenten smoothie.
Groenten en fruit kan je ook invriezen, want van bevroren groenten en bevroren fruit smoothies maken is geen enkel probleem. Ondanks dat je het niet zou zeggen kan je ook flink een aantal soorten groenten invriezen, een van de meest bekende soorten groenten die ingevroren kan worden is boerenkool.
4 Voordelen van groene smoothies
Je krijg op een snelle en gemakkelijke manier toch de benodigde voedingsstoffen binnen. Veel mensen redden het namelijk niet om de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid aan groenten en fruit te eten en op deze manier is het natuurlijk ineens een stuk gemakkelijker om je dagelijkste hoeveelheid aan groente en fruit binnen te krijgen.
Je hebt talloze recepten voor groente smoothies. Wat je als smoothie basis wil gebruiken voor de smoothie is aan jou. Zo heb je een smoothie met amandelmelk, smoothie met sojamelk, smoothie met kokosmelk of een smoothie met water. De mogelijkheden zijn eindeloos en je kan naar hartelust experimenteren met groentes, fruit en voedingsmiddelen om de smoothie vloeibaarder te maken.
Groene smoothies helpen bij het bevorderen van je spijsvertering. Dit komt door de vele vezels in de groenten en fruit.
Je kunt dankzij groene smoothies makkelijk afvallen. Dat komt omdat groene smoothies jou een langdurig verzadigd gevoel geven en het toch minder aanzet dan een boterham met kaas of een boterham met vlees zou doen. Aangezien brood slecht voor de lijn is.
4 Nadelen van groene smoothies
Een groot nadeel is dat de smoothie niet altijd even lekker zal zijn. Natuurlijk is het in het begin allemaal even aftasten of de smoothie lekker is of niet maar uiteindelijk zal je daar je balans wel in vinden. Je kan helaas niet alle groenten even lekker vinden.
Het zorgt toch voor extra afwas. Normaal zou je als je een broodje in de ochtend eet een mes en een bordje gebruikt hebben en als je een smoothie als ontbijt maakt zal je dus naast een glas ook een blender, een mes en een snijplank als afwas hebben. Natuurlijk is dit niet extreem dus om het hiervoor de smoothies te laten is ook wat overbodig!
Je moet een goede blender kopen. Als je geen blender hebt is het maken van een smoothie al een stuk lastiger.
Groene smoothies kan je niet de hele dag door drinken. De reden hiervoor is hetzelfde als bij frisdranken, het is namelijk erg slecht voor je tanden! De van nature aanwezige fruitsuikers zijn ontzettend slecht voor je gebit, drink je dit de hele dag door stel je je tanden dus continu bloot aan deze invloeden.
Kan een groene smoothie gevaarlijk zijn?
De groene smoothies op zichzelf zijn niet gevaarlijk. Dat is eigenlijk ook wel logisch want dat zou hetzelfde zijn als zeggen dat groenten en fruit schadelijk zouden zijn voor je gezondheid. Er zijn wel dingen die gevaarlijk kunnen zijn aan een smoothie maar die voeg je er zelf aan toe. Zo zijn er bijvoorbeeld mensen die zeggen dat msm poeder gevaarlijk kan zijn voor de gezondheid, dit is ook het geval als je te hoge dosis gebruikt en te vaak binnen krijgt. MSM is een organische vorm van zwavel en het is een onderdeel van onze voeding. Msm behoord dus (ook al neem je het niet tot je in poeder variant) toch bij onze dagelijkse voeding. Samen met vitaminen en mineralen zorgt het ervoor dat iedere lichamelijke functie uitgevoerd kan worden, van onze bloedsomloop tot ons voedselverteringsproces, het afweren van infecties of ziektes en ons genezingsproces. Niet alleen msm poeder kan gevaarlijk zijn maar ook banaan kan bij overdaad veel ellende met zich mee brengen terwijl een banaan in principe gewoon gezond is. De reden hiervoor is dat banaan bij overdaad verstoppingen kan veroorzaken, zorg er dus voor dat je niet teveel banaan eet. Des al niet te min zal een banaan niet snel gevaarlijk zijn.
Dan heb je nog het invriezen van smoothies en het weer ontdooien na het invriezen. Het word namelijk gezegd dat opnieuw spinazie opwarmen gevaarlijk kan zijn en dat brengt snel vragen met zich mee of spinazie invriezen gevaarlijk kan zijn of dat rauwe spinazie giftig kan zijn. Maar dit is allemaal een fabel, spinazie is niet ongezond maar juist erg gezond voor je! De reden dat deze fabeltjes zijn ontstaan is dat er vroeger niet goed gekoeld werd. Doordat er niet goed gekoeld werd konden bacteriën sneller hun slag slaan en zetten ze de nitraten in spinazie om naar nitriet en nitriet is niet goed voor je gezondheid. Gelukkig kunnen we tegenwoordig een stuk gemakkelijk koelen en daardoor hebben wij er dus geen last van, tenzij je zelf de spinazie te lang buiten de koeling laat staan na bereiding.
Hoe je het ook wendt of keert een smoothie is niet ongezond tenzij je er teveel van neemt.
Benodigdheden om een smoothie te kunnen maken
Om een smoothie te kunnen maken heb je natuurlijk wel wat spullen nodig. Gelukkig heb je niet heel erg veel nodig maar een aantal dingen die je wel kunt gebruiken zijn bijvoorbeeld een mesje om het fruit en de groente te schillen en een snijplank. Het aller belangrijkste is waarschijnlijk nog wel de blender want zonder blender is het moeilijk om je smoothie te maken. Een goede blender is goud waard!
Een sapcentrifuge is niet nodig wanneer je wil starten met het maken van smoothies maar het is wel een leuke toevoeging. Want als je zelf een sapcentrifuge hebt kan je namelijk de basis van je smoothies maken met groenten of fruit sap. Op die manier hoef je dus geen smoothie met yoghurt, een smoothie met water of smoothie met welke toevoeging dan ook te maken maar kan je de smoothie dus gewoon zelf maken met bijvoorbeeld wortelsap. Er zit trouwens wel veel verschil in tussen een blender of sapcentrifuge, het is namelijk zo dat een blender niet perst. Een blender zorgt er gewoon voor dat het voedsel fijn gemaakt word en zonder toevoeging van iets vloeibaars word het dus een dikke pap. Een sapcentrifuge daarin tegen zal ervoor zorgen dat er een vloeibare substantie ontstaat uit bijvoorbeeld een appel. Appelsap maken met blender is dus onmogelijk.
Je kan wanneer je blender het begeven heeft wel een staafmixer als vervanging gebruiken. Een staafmixer is wellicht minder gemakkelijk te gebruiken om een smoothie te maken maar het werkt wel en je hoeft dus niet persé een nieuwe blender te kopen of überhaupt een te kopen als je dit niet wil of geen geld hebt voor een blender.