Knoflook, hoe gezond is het nou eigenlijk voor je?

Knoflook is eigenlijk bij de meeste mensen wel bekend. Knoflook staat voornamelijk bekend omdat het een stinkende adem kan veroorzaken en bij het eten van teveel knoflook ga je zelfs naar knoflook ruiken uit te poriën. Ondanks dat nadeel weten veel mensen niet welke voordelen knoflook met zich mee brengt!

 

Wat is knoflook dan precies?

Knoflook behoort tot de look familie. Ui, bieslook, prui en andere meer jarige bolgewassen horen tot deze familie. Net zoals knoflook zijn dit planten met een sterke smaak. De knoflook bollen groeien onder de grond en er steken een soort sprieten of stengels uit de grond. Deze sprieten heb je niet nodig maar in de bol zitten tussen de 10 en 20 teentjes knoflook. Biologische knoflook kan je dus ook gemakkelijk zelf kweken in de moestuin.

 

De voordelen van knoflook

Is knoflook goed voor je? Zeker weten! Het heeft veel goede eigenschappen waardoor je het uitstekend kan gebruiken bij maaltijden of op andere manieren te verwerken. De voordelen van dit look zijn:

 

Het helpt kanker te voorkomen

Het kan een steentje bij dragen bij het voorkomen van kanker. Dit komt doordat het rijk is aan het enzym alliinase en anti-oxidanten. Het onderzoek naar knoflook tegen kanker bestrijding vind je hier. (1)

 

Het is goed voor je immuunsysteem

Mensen die een knoflook supplement, knoflook tabletten of verse knoflook eten hebben minder kans om ziek te worden. Veel teentjes eten voorkomt dus dat je ziek kan worden.

 

Het is goed voor je cholesterol gehalte

Sommige mensen gebruiken het om het (LDL) slechte cholesterol gehalte te verlagen. Dit komt doordat je door het de (HDL) goede cholesterol gehalte verhoogt.

 

Als ontgifter

Zware metalen kunnen erg slecht zijn voor je lichaam, denk hierbij aan zink, lood en nog veel meer. Soms merk je niet dat je al deze metalen in je lichaam mee draagt maar het is des ondanks toch erg schadelijk! Je kan door dagelijks een paar teentjes eten een handje helpen om je lichaam weer te reinigen van de metalen.

 

Als smaakmaker

Je kan bij ontzettend veel gerechten dit look toevoegen! Je kan knoflook poffen, knoflook kneuzen en verwerken in gerechten of knoflook snijden of persen en verwerken in recepten, welke manier je ook kiest het geeft extra smaak aan je gerecht! De knoflook smaak is erg sterk en niet iedereen vind het lekker. Er zijn daar in tegen ook mensen die knoflook rauw eten en dit ook erg lekker vind.

 

Antibacteriële werking

Dit look heeft een antibacteriële werking waardoor het goed te gebruik is tegen bijvoorbeeld puistjes. Je kan het kneuzen en op plekken smeren waar je veel last heb van puistjes. Ook kan het goed zijn voor schimmelnagels.

 

Conclusie

Hoe gezond is knoflook? Nou zoals eerder genoemd heeft het veel anti-oxidanten en is het van nature calorie arm. Daarnaast helpt het om het slechte cholesterol gehalte omlaag te brengen door de aanmaak van goede cholesterol. Dat knoflook eten gezond is is dus geen twijfel over mogelijk! En daarnaast is het ook erg gemakkelijk om toe te voegen aan je gerechten. Het bevat daarnaast ook vitamines die goed voor je zijn zoals vitamine b6. Ook vroeger werd het veel gebruikt als natuurlijk medicijn tegen allerlei ziektes.

 

Ruiken naar knoflook

De knoflook geur is erg sterk aanwezig als je het vaak eet. Jammer genoeg kan je daar weinig aan veranderen, die geur die komt er hoe dan ook als je het eet. Maar je kan wel de knoflook geur tegengaan of de knoflook geur neutraliseren! Dit kan je doen door volle melk te drinken vlak na het eten. Melk neutraliseert de geur voordat deze in je longen en bloedbaan terecht komt en daardoor ben je dus het stinken naar knoflook voor! Echter zal je na de melk wel een pepermuntje of kauwgom moeten nemen omdat de bacteriën in melk weer kunnen zorgen dat er een slechte geur in je mond ontstaat. Deze slechte geur komt gelukkig alleen in je mond voor en niet vanuit je huid wat wel het geval is bij dit soort look. De geur is het ergst wanneer mensen rauwe knoflook eten. Het is dus wel gunstiger om knoflook te eten dat verwerkt is in gerechten.